Börja investera!
. Inlägget innehåller reklam för Avanza och Sigmastocks.
(Använd gärna mina länkar. Det kostar er inget extra, men ger mig lite lön för mitt arbete.)
Att ha ett sparande och en buffert är det jag kallar ekonomisk frihet. En trygghet att veta om något skulle hända så klarar man sig. Därför tycker jag att ett sparande är A och O och ett litet sparande är bättre än inget alls.
Det är också viktigt att investera. Att få pengarna att växa och ge avkastning till dig, med till exempel fonder och aktier.
I det här inlägget delar jag med mig om hur du på tre sätt kan komma igång med investeringar.
1. Kom-i-gång med fonder (steg för steg guide)
2. Kom-i-gång med aktier (steg för steg guide)
(I inlägget använder jag reklamlänkar till flera olika tjänster. Det finns många andra företag att välja på. Tänk också på att nedanstående inte är rekommendationer, endast inspiration. Beslut om ditt sparande måste du ta själv).
1. KOM-I-GÅNG MED FONDER
Här är en liten guide till hur man enkelt kommer igång med fonder.
1. Starta en ISK.
En ISK, eller investeringssparkonto som det heter, är ett kostnadsfritt skal eller förvaringsplats där man förvarar sina fonder. ISK är schablonbeskattad, det vill säga skatt dras årligen och man behöver inte fundera på beskattning och deklaration vid köp och sälj av fonder.
Mer om ISK kan du läsa och öppna på tex Avanza som dessutom har en väldigt tydlig hemsida och app som gör det enkelt att köpa och sälja fonder. (Självklart kan du även välja din egen bank eller någon annan.)
Du kan också välja att spara fonder utanför ISK, då beskattas inte innehavet löpande utan vinsten beskattas med 30% den dagen du säljer av fondandelar.
2. Välj fonder.
Vilken fond ska man välja? Ja, det finns en uppsjö av fonder och det kan vara svårt att hitta rätt, men det viktigaste är att börja spara. Du kan alltid ändra fonder senare när du lärt dig mer. En bra grund tycker jag är hållbara fonder och indexfonder.
Hur många fonder ska man välja? Det beror på hur ditt sparande ser ut i övrigt, men genom att ha fler fonder så sprider du riskerna, men ha inte fler än du kan hålla koll på.
Hållbara fonder:
Det kan vara svårt att hitta en hållbar fond, framförallt för att begreppet hållbarhet är så brett och att fonder arbetar olika. Vissa fonder väljer att utesluta företag, andra väljer att försöka påverka företag att förändra. Svanenmärkta fonder kan vara en bra start då de har en rad kriterier fonden behöver uppfylla för att få bli märkta med Svanen.
Lär dig mer om hållbart sparande så att du kan ta beslut utifrån dina kriterier. På Avanza finns bra information om olika kriterier för hållbara fonder och på Fair Finance Guide kan du läsa mer om hållbart sparande och banker.
Tre fonder som jag själv placerar i (men som inte ska ses som ett placeringsråd, var och en måste ta ett eget beslut) är:
A. CB Save Earth fond
B. Handelsbanken Hållbar Energi
C. Proethos fond
Indexfonder
Avgiften för en fond kan påverka avkastningen och är därför viktig att ta ställning till. Det finns många fonder, tex indexfonder, som har låg eller ingen avgift och därför kan vara bra som en del av sin fondportfölj. (indexfonder kan innehålla oönskade branscher, så jämför och ta ställning till vad som är viktigt för dig.)
Några indexfonder med låga avgifter och spridning på olika marknader:
A. Avanza Zero
B. Avanza Global
C. Avanza Emerging Markets
3. Månadssparande
Starta ett månadssparande som gör att sparandet dras automatiskt varje månad och du inte glömmer att spara. Har du perioder i livet med lite mindre inkomst? Anpassa beloppet som dras, men sträva efter att inte stoppa sparandet då det kan bli svårt att komma igång igen.
4. Spara extra när utrymme finns
Fyll på fonden när möjlighet finns. Istället för att köpa en onödig pryl eller lunch på stan, lägg pengarna på sparandet. Du kan köpa nya fondandelar hur ofta du vill (nästan).
2. KOM-I-GÅNG MED AKTIER
Här är en liten guide till hur man enkelt kommer igång med aktier (och återigen, se det som inspiration, inte rekommendation då du själv ansvarar för din ekonomi). .
1. Starta en ISK.
En ISK, investeringssparkonto, är ett kostnadsfritt skal, en förvaringsplats där man förvarar sina aktier. ISK är schablonbeskattad, det vill säga skatt dras årligen och man behöver inte fundera på beskattning och deklaration vid köp och sälj av aktier.
Mer om ISK kan du läsa och öppna på tex Avanza som dessutom har en väldigt tydlig hemsida och app som gör det enkelt att köpa och sälja aktier.
(Självklart kan du även välja din egen bank eller någon annan.)
Du kan också välja att spara fonder utanför ISK, då beskattas inte innehavet löpande utan vinsten beskattas med 30% den dagen du säljer av aktier.
2. Titta dig omkring.
Vilka företag och tjänster brukar du besöka och använda? Gillar du något av dessa företag lite extra? Börja med att köpa en aktie i ett sånt företag. Du behöver inte kunna allt om alla detaljer för att göra ditt första aktieköp, det lär du dig längs vägen. Eller välj ett investmentbolag, ett bolag som är lite som en fond, dvs placerar i många företag med mål att få sina investerade pengar att växa.
Och du, tänk gärna på miljön när du väljer aktier. Var vi väljer att placera våra pengar är ett viktigt sätt att påverka företag att bli mer hållbara. Välj gärna ett företag med en hållbar inriktning.
3. Börja smått.
Istället för att köpa en utelunch eller en ny tröja, köp en aktie. Om du kan avvara pengar för en lunch/tröja som inte ger något bestående mervärde, så spelar det ingen roll om aktien i det företag som du köpte går åt pipsvängen. Du har inte förlorat mer pengar än du ändå hade gjort av med men du har lärt dig massor på vägen. Däremot finns det stor chans att pengarna ökar i värdet, vilket inte tröjan eller utelunchen kommer att göra.
Du behöver inte ha en förmögenhet för att börja handla med aktier. Det går att handla en aktie åt gången.
4. Redo för nästa steg?
När du kommit igång och börjat, då blir nästa steg att lära dig mer. Hur fungerar courtage? Vilka nyckeltal finns det och vad ska man titta efter? Vilka aktier ger utdelning? Börja månadsspara. Ha kul!
Några tips på vägen:
– Skapa en stående överföring för sparande och överför pengar direkt när lönen kommer.
– Spara inte allt på sparkonto. Låt pengarna arbeta för dig och öka i värde. Med dagens ränteläge betalar du för att ha dina pengar på sparkonto.
– Sprid ditt sparande i olika former, sparkonto, fonder, aktier.
– Du behöver inte vara expert för att börja spara i annat än konto. Börja småskaligt. Lär dig mer längs vägen. Men börja!
– Sträva efter att spara hållbart!
– Några fler spartips hittar du under Tips för plånbok och klimat.