Tips för plånbok och klimat

. Inlägget innehåller värvningslänkar och reklam 
(Använd gärna mina länkar. Det kostar er inget extra, men ger mig lite lön för mitt arbete.)

Det finns olika sätt att ganska enkelt spara både pengar och miljö, allra helst en kombination. Här har jag samlat några tips.

  • Budget, sparande och försäkringar
  • Kreditkort
  • Telefon
  • Återbäringssidor
  • Undersökningspaneler
  • Minska matsvinnet
  • Sälja second hand
  • Ägodela
  • Hållbart resande

Budget, sparande och försäkringar
Avanza
Avanza har ett verktyg på sin sida som gör det möjligt att jämföra fonder utifrån hur hållbara de är. Det går enkelt att jämföra hur mycket koldioxidutsläpp som fonderna bidrar med och inom vilka branscher de placerar.

Vill ni ha kom-i-gång-tips så hittar ni dessa under Guide till sparande och aktier.

Zlantar
Få ordning och koll på dina utgifter, fakturor, kreditkort, sparande, lån med appen Zlantar. Via appen kan du även jämföra försäkringar, lån och abonnemang. Appen är gratis och finns för både iOs och Android.

Insplanet

Kreditkort
Vi använder kreditkort för vi känner att det ger oss bättre koll på ekonomin. Vi avbetalar fakturan så snart den kommer och har motsvarande summa på transaktionskontot, så vi handlar aldrig för lånade pengar. Komplett Bank erbjuder ett bra alternativ utan årskostnad och med bonus.

Telefon
Vimla
Jag har haft samma telefonabonnemang i många, många år, men sedan ett par år tillbaka har jag bytt till Vimla. Varför? Det är billigt och man enkelt kan byta abonnemangstyp utifrån hur mycket data/sms/telefon som man behöver just nu. Dessutom får man rabatt om man tipsar varandra, så blir en i familjen kund så se till att tipsa era andra familjemedlemmar, så får ni båda 10 kr rabatt på abonnemangsavgiften så länge ni båda är kunder. 
Vi har testat hur täckningen är på lite olika platser runt om i Sverige och hittills har vi inte stött på några problem.

Återbäringssidor och medveten konsumtion
Om ni ska göra medveten och planerad shopping online så får ni inte missa återbäringssidor. Det är superenkelt och ger ”riktiga” pengar tillbaka. När ni ska shoppa något och vet vilken butik ni ska köpa varan i, gå igenom de återbäringssidor som ni är registrerade hos och se vilken som ger mest återbäring tillbaka. När ni valt återbäringssajt, logga in där, följ den länk som finns för den butik som ni ska handla i och så handlar ni precis som vanligt.

Nedan listar jag några återbäringssidor som jag använder.
Refunder
Den som jag använder mest. Få 50 kr i startbonus via ovanstående länk. Finns även som app.

Cashbackshopping.se
En annan favorit. 25 kr i startbonus via ovanstående länk.

Cashbackninja
25 kr i startbonus via ovanstående länk.

MyBonus
50 kr i välkomstbonus via ovanstående länk.

RewardNetwork

Undersökningspaneler
Det finns en uppsjö av olika paneler där man genom att svara på frågor får olika belöningar. Jag är med i ett par undersökningspaneler där jag när tid finns svarar på undersökningar. Som belöning får man presentkort, biobiljetter eller andra gåvor. Jag väljer alltid presentkort eller biobiljetter och använder vid tex inköp av mat.

Yougov
En panel där man samlar poäng som sedan kan bytas mot presentkort.

M3Panel
En undersökningspanel som brukar ge mig ungefär ett superpresentkort på 100 kr i månaden.

Minska matsvinnet
Matsmart

Karma
Många caféer, bagerier och restauranger får mat över. Via appen Karma så får dessa företag en möjlighet att sälja sina varor till lägre pris, men ändå få det sålt. Och du får möjlighet att köpa bra mat till lägre priser. Win-win.

Sälja second hand
Något jag gör väldigt ofta och som sitter i ryggmärgen är att sälja på second hand. Både i Facebook-grupper, Blocket och Tradera. Det mesta går att sälja och många bäckar små…
Orkar man inte sälja själv finns tjänster så som Sellpy. Via länken så får både du och jag 50 kr i bonus vid din första försäljning.

Ägodela
Bibliotek
Biblioteket är en av mina absoluta favoriter! Jag har sen länge slutat att köpa böcker och lånar, både fysiska böcker och e-böcker, i mängder från vårt bibliotek.

Fritidsbanken
På Fritidsbanken, som finns på flera platser runt om i Sverige och stadigt växer, kan man låna sport- och fritidsutrustning gratis i 14 dagar. Perfekt om man vill prova en aktivitet eller behöver utrustning för en kort period. Det går även att lämna in utrustning som man själv inte behöver längre till Fritidsbanken.

Fler tips
Många företag hyr ut saker, allt från bilar till tält till trädgårdsredskap och verktyg. Innan du köper något nytt, googla för att se om du inte kan hyra det istället.

Hållbart resande
Resor är en stor klimatbov, speciellt om man flyger och bor på hotell. Men det går att göra mer klimatsmart. Bland annat genom att välja bort hotell och istället hyra boende hos någon som bor i landet/staden man ska till. Airbnb har boenden på många platser runt om i världen. Via ovanstående länk får du 360 kr till din första resa.